İdari Rejimin Doğuşu, Tarihçesi ve Gerekçeleri

İdari Rejimin Doğuşu, Tarihçesi ve Gerekçeleri-Ankara İdare Avukatı

İdare hukukunda temelde iki idare hukuku sistemi vardır. Birincisi idari rejimdir. Fransız idare hukuku anlayışının etkisiyle Kıta Avrupası’nda karşılaşılan çok geniş alanda yürütülen kamu hizmetleri için özel hukuktan bağımsız, ayrı esasları bulunan kamu yararının öncelikli olduğu ve kamu yararını etkin kılabilmek için idareye işlemlerinde kamu gücü yetkisi tanındığı ve bu çerçevede idareyi icrai karar alma yetkisiyle donatan sistemdir.

İkincisi ise Adli idare sistemidir. İngiltere ve ABD gibi common law ülkelerinde uygulanır. Bu sistemde Kıta Avrupası sistemine oranla sınırlı olarak yürütülen kamu hizmetleri için ayrı hukuki esas benimsenmemiştir. İdari işlevler genel hukukla yürütülmüş idare ayrıcalıklı emir verme yetkisiyle donatılmıştır.

Türkiye’de idari rejim sisteminin uygulandığı ülkelerdendir. Fakat Türkiye’deki Danıştay Fransa’da olduğu gibi idari uyuşmazlıklara özel hukuku uygulamamış,idare hukukunu uygulamıştır.

Av. Nur YILDIZ

Yazımız genel bilgilendirme amaçlı olup, konuyla ilgili detaylı bilgi ve sorularınız için idare hukuku alanında uzman bir avukata danışmanızı tavsiye ederiz.
Madalyon Hukuk ve Danışmanlık, Ankara Avukat, Ankara Hukuk Bürosu, Ankara Hukuki Danışmanlık, Ankara İş Avukatı, Ankara İcra Avukatı, Ankara İdare Hukuku Avukatı
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [298.71 KB]

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu *